Stevia Rebaudiana, sztevia növény, sztívia édesítő
A jázminpakóca, a sztevia növény magyar neve. Az indiánok így hívják: ka’a he’ê (reméljük te ki tudod ejteni, mert mi nem :). Ez egy Dél-Amerikában őshonos, az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, amit az inkák és a guarani indián törzsek már évszázadokkal ezelőtt is használtak fűszerezésre és gyógyításra. Különleges hírnevét annak köszönheti, hogy miközben rendkívüli édesítő potenciállal bír, fogyasztása szokatlanul sok területen eredményez pozitív élettani hatásokat. Először az 1800-as években került Európába, majd a világháborús cukorhiánynak köszönhetően szélesebb körben is elterjedt.
A sztevia növény pozitív élettani hatásai
- semlegesíti a méreganyagokat, meggátolja a vírusok szaporodását
- normalizálja az anyagcserét és a fermentáció működését
- stabilizálja a vérnyomást, javítja az oxigénellátást
- serkenti az inzulintermelést, növeli a glükóztoleranciát
- csökkenti a koleszterinszintet, májvédő és gyulladásgátló
- bőrregeneráló hatása van, alkalmas bőrbetegségek kezelésére is
Érdekességek
1) A sztevia növény növekvő térnyerését mi sem bizonyítja jobban annál, hogy 3-4 éve megjelent a Pepsi True és Coca-Cola Life, a két üdítőital óriás szteviával édesített új termékei.
2) Sikere Japánban érte el a csúcsát eddig, ahol az édesítőszer-piacon eladott termékek 40%-a a sztevia növény készítményei közül kerül ki.
3) A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést.
4) A sztevia növény levelei 30-szor édesebbek a kristálycukornál, míg a kivonatai (szteviol-glikozidok) 200-400- szoros édességet is elérhetik.
5) Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán.
6) Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.
7) Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, amit a több évtizedes használata alatt külön vizsgálták Ázsiában.
8) A világ különböző részein előszeretettel használják sütésre, főzésre is, mert hő-stabil (hatóanyagai nem bomlanak le a melegítéstől).
9) A „sztevia növény” elnevezés valójában egy 240-260 fajt számláló növénynemzettséget jelöl. Közülük csak az egyik az, amire mi édesítő gyógynövény, vagy fűszernövényként gondolunk: ez a Jázminpakóca, vagy tudományos nevén a Stevia Rebaudiana Bertoni. (forrás: Wikipédia)
Termesztés
Termesztik Kínában, Japánban, Brazíliában, és Paraguayban, de elszórtan létezik Angliában, Mexikóban, Kaliforniában, és Maláj földön is. Nem árt tudni róla, hogy egy igen válogatós évelő növény, nem lehet akárhova ültetni, mert bár szívós, ideális környezetet igényel:
- 500 és 1600 m közötti tengerszint feletti magasság
- sok napsütés, nem túl nagy meleg, és rengeteg eső
- viszonylag nedves talaj, de nem olyan, ahol megáll a víz
- megfelelő mélységű föld, amiben kényelmesen nőnek a növény gyökerei
- a talajnak nem szabad nagyon homokosnak lennie, plusz legyen egy kicsit agyagos is, hogy a növény könnyen fel tudja venni a vizet és a tápanyagokat
A sztevia növény felhasználása az élelmiszeriparban
A sztevia leginkább kivonatok formájában kerül felhasználásra. A kivonatot a gyógynövény őrölt friss leveleiből készítik vízzel történő oldáson keresztül. Miután kioldják a levelekből a hatóanyagokat, a masszát tovább szűrik, finomítják, és szárítják. Az eljárás részleteitől és a céltól függően az eredmény általában egy por, őrlemény vagy folyadék alakú anyag, amit belekevernek a végtermékbe.
A steviát jelenleg több, mint 5000 különböző ehető és iható termékben használják szerte a világon: jégkrémek, sütik, szószok, joghurtok, pácolt ételek, kenyér, üdítők, rágógumi, cukorka, tengeri ételek, előkészített zöldségek, stb.
Sztevia édesítők
Különálló asztali és ipari édesítőszereket is csinálnak sztéviából, de nem árt tudni néhány dolgot ezekről, mielőtt lekapnád a polcról az első zacskót vagy üvegcsét, amin meglátod a STEVIA feliratot.
Itt egy példa arra, amikor nincs mitől tartanod
Az Inka Sweet Stevia csomagolásának hátoldalán például ezeket láthatod az összetevőknél:
- STEVIOL GLIKOZIDOK – az édességet adó molekulák
- 99% REB A KIVONAT – a legjobb minőségű sztevia kivonat
- GLÜKÓZ – szőlőcukor (NEM fruktóz!!!)
- INULIN ROST – cikóriából kinyert bélflóra javító rostanyag
- OMEGA 3 ZSÍRSAV DHA – szív és érrendszer karbantartó
- STERIL VÍZ – no comment…
- PORÍTOTT STEVIA LEVÉL – megint csak no comment…