Karácsony közeledtével előkerülnek a finomabbnál finomabb édességek. Amit én nagyon szeretek az a gyümölcskenyér. Az idén egy sokkal egészségesebb változatot készítettem, mint eddig szoktam. Tele raktam minden földi jóval, s a cukrot lecseréltem egy egészségesebb, az édes ízt egy cseppet sem mellőző édesítőre. Ha már egész évben figyelünk mit viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezt karácsony közeledtével se feledjük el.
Nem mondom, hogy kifejezetten cukormentes édesség, hiszen a gyümölcsökben lévő cukrok megjelennek, és a méz is ad hozzá némi édességet, de a plusz kristálycukrot, azt Inka Sweet Stevia-val helyettesítettem, s így mégiscsak egészségesebb finomság kerekedett a megszokott gyümölcskenyérből, mintha fehér cukrot használtam volna.
Az ízhatás pontosan ugyanolyan, sőt talán még intenzívebb lett, mintha cukrot használtam volna.
Hozzávalók:
- 25 dkg gluténmentes liszt ( én Nutrie Free lisztet használtam)
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 15 gramm Inka Sweet Stevia Omega 4x
- 3 evőkanál méz
- 4 db tojás
- 2-3 dl laktózmentes tej (a megfelelő állag elérése miatt)
- 0,5 zacskó sütőpor
- 0,5 zacskó szalakáli
- 100 g diákcsemege aprítva
- 100 g kockára vágott szárított füge
- 2 marék kókuszreszelék
- 50 g szárított áfonya
- 100 g kandírozott citrom kockázva
- 100 g kandírozott narancs kockázva
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 1 kávéskanál gyömbér
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál aprított szegfűszeg
- 4 teáskanál rum (aroma ha rum nincs otthon)
- 4 teáskanál vanília kivonat (aromával ez is helyettesíthető)
Elkészítés:
Az összes hozzávalót összekeverjük egy nagy tálban, majd egy kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába öntjük a masszát, s 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk míg kihűl, majd a tetejét megszórjuk egy kevés Inka Sweettel és már tálalható is.
Gondtalan édes bűnbeesést kíván neked hozzá Virág Kata és az Inka Sweet csapata.
(Forrás: Ízvilágom Blog)