Csokirajongók akár a bejglit is helyettesíthetik vele, akár más (dió, mák, alma) töltelékkel is elkészíthető. Az egyik kedvencem: sokféleképpen variálható és fagyasztani is lehet, így egyszerre nagyobb adagot is megsüthetünk.
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g liszt
- 2 teáskanál Inka Sweet Stevia Omega 4x
- 1 csipet só
- fél kocka friss élesztő
- 200 ml tej
- 100 g puhára olvasztott margarin
- 1 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
- 1 citrom héja
- 2 kávéskanál vanília aroma
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tábla cukormentes tejcsokoládé reszelve
- 20-30 g margarin
A csokoládét apróra reszeljük, legegyszerűbb, ha diódarálóval ledaráljuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő feloldódik a langyos tejben, a lisztben elkeverjük az Inka Sweetet, sót, citrom héját.
Az élesztős tejet, vanília aromát, egy egész tojást és a margarint a liszthez adjuk és lágy tésztává gyúrjuk. Ha még ragad, adhatunk hozzá lisztet.
Amikor a tésztánk összeáll meleg helyen egy órán át a duplájára kelesztjük. Célszerű kilisztezett műanyag tálba tenni és egy megfelelő méretű nejlonzacskót ráhúzni, így könnyebben megkel. 🙂
A duplájára nőtt tésztát háromfelé vágjuk és egyesével lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a felolvasztott margarinnal és rászórjuk a reszelt csokoládét, majd feltekerjük, mint egy bejglit.
Szilikonlappal, vagy sütőpapírral lefedett tepsiben egymás mellé tesszük a három rudat és lekenjük tojás sárgájával. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés funkció) nagyjából 15 percig sütjük. Az időtartam sütőtől függően változhat, érdemes 12-15 perc után tűpróbával ellenőrizni.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 6-8 fő részére