Nagyon egyszerűen elkészíthető puha tészta sok töltelékkel, teljesen cukormentesen. Hagyományos, mégis egészséges desszert az ünnepekre.
Hozzávalók a tésztához:
- 48 dkg liszt
- 20 dkg puha margarin
- 12 g friss élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 3 tojássárgája (1 a tésztába+kettő kenéshez)
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 3 teáskanál Inka Sweet Stevia Omega 4x
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 1 púpozott evőkanál mazsola
- 3-4 teáskanál fahéj
- 3 dl langyos víz
- 2-3 teáskanál rumaroma
- 2 evőkanál cukormentes lekvár (elhagyható)
- 1 evőkanál Inka Sweet Stevia 4x (ízlés szerint többet is tehetünk bele)
A töltelék elkészítése:
A tésztát nem szükséges keleszteni, így először a tölteléket készítjük el.
A langyos vízben elkeverjük a rumaromát, beleöntjük a mazsolát, 20 percig állni hagyjuk, így a mazsolák megpuhulnak és átveszik az aroma ízét.
A diót egy lábasba öntjük, elkeverjük benne a fahéjat és az Inka Sweetet. Hozzáadunk két evőkanál lekvárt, a rumaromával ízesített vizet és a benne áztatott mazsolát.
Hozzáadunk annyi langyos vizet (vagy ízlés szerint lekvárt), hogy masszává álljon össze. (Kóstoljuk meg, ezen a ponton adhatunk még hozzá fahéjat, édesítőszert.)
Az egészet folyamatos keverés mellett langyosra melegítjük, majd félretesszük hűlni.
A tészta elkészítése:
A margarint érdemes 1-2 órával elkészítés előtt kivenni a hűtőből, hogy lágy legyen.
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt.
Egy nagy tálba öntjük a liszt háromnegyedét, elkeverünk benne 3 teáskanál Inka Sweetet, egy citrom héját, egy tojássárgáját.
Hozzáadjuk az élesztős tejet (nem kell megijedni, cukor nélkül nem fut fel, de a tészta így is megkel), a vanília aromát és a puha margarint.
Egy ragacsos masszát kapunk, folyamatos gyúrás mellett apránként annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon és ne ragadjon, végeredményként puha kelt tésztát kapunk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán három részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a szoba-hőmérsékletűre hűlt töltelékkel, majd feltekerjük és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A bejglik tetejét párszor megszurkáljuk hústűvel (így távozhat a gőz és nem reped meg), majd lekenjük tojás sárgájával.
Várunk amíg a tészta tetejére rászárad, majd ismét lekenjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (villanysütő esetén alul-felül sütés funkció), majd 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp: Kelt tészták, száraz sütemények esetén érdemes a hozzávalókat a megadott lisztmennyiség háromnegyedével elkeverni, majd fokozatosan hozzáadni a maradék lisztet, így elkerülhetjük, hogy a tészta túl kemény, morzsálódó legyen. Kelt tésztáknál használjuk szoba-hőmérsékletű összetevőket.
Adag: 6 fő részére
Elkészítési idő: 60-70 perc