Cukormentes Hamantasche
A hámántáska az egyik legegyszerűbb, legfinomabb sütemény, számtalanféle töltelékkel elkészíthető. Akár előre is megsüthetjük, fémdobozban napokig eláll.
25 g Inka sweet
230 g fehér liszt
20 g teljes kiőrlésű liszt
egy kisebb citrom héja
csipet só
2 teáskanál vanília aroma
1 nagy tojás
172 g margarin
Tölteléknek fahéjas szilvalekvár, vagy bármilyen sütésálló dzsem, diós/mákos töltelék.
A margarint megolvasztjuk és lehűtjük langyosra, majd kézi habverővel belekeverjük a vanília aromát és egy egész tojást.
A kétféle lisztet, sót, citrom héját és Inka sweetet egy külön tálban alaposan elkeverjük.
A margarinhoz hozzáadjuk apránként a lisztes keveréket és összedolgozzuk, linzerhez hasonló tésztát kapunk.
Egy nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk és egy vizespohárral köröket szaggatunk belőle, közepére egy kiskanál tölteléket teszünk.
Ráhajtjuk a bal oldalát, majd a jobb oldalát, végül az alját, hogy középen kilátszódjon a töltelék. Széleit alaposan összenyomkodjuk (tényleg alaposan, sütésnél hajlamos szétnyílni), majd sütőpapírral lefedett tepsire tesszük.
180 fokos előmelegített sütőben nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük, míg a sütemény egy kis színt kap.
Elkészítési idő/adag: 40 perc, 4 főre