Korunk legnépszerűbb drogja: a cukor
Az ember szervezetének szüksége van az energiára. Ám de nem mindegy milyen minőségű táplálékkal teszi azt. Míg az ősember gyümölccsel (szőlő-és gyümölcscukorral) vitték be a megfelelő energiát, megfelelő rosttartalommal, feldolgozatlan szénhidrátokkal és további fontos tápanyagokkal, és emellett rendszeresen mozgásban volt, addig a mai ember életvitele teljesen másképp tevődik össze.
Megváltozott a világ. Kevesebbet mozgunk és rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. Ráadásul a szőlő- és gyümölcscukrot felváltotta a feldolgozott asztali kristálycukor (egyszerű szerkezetű szénhidrát, szacharóz). Több baj is van a kristáycukorral:
- Nincs tápértéke
- Addiktív. A cukor ugyanarra a részére hat az agynak, mint a szex és az addiktív drogok. A jutalmazási központra. A cukor evés dopamint szabadít fel, és boldogabbak leszünk. Ezért van az, hogy egy kiadós lakoma után “furcsa” módon mindig van hely a desszertnek. A súlyos és elszomorító tényező, hogy az öröm elérése érdekében minden alkalommal nagyobb mennyiséget kell fogyasztanunk.
- Míg a gyümölcsben lévő cukor lassan szívódik fel, addig a feldolgozott cukor, aminek még rosttartalma sincsen, gyorsan emeli meg a vércukorszintet és meredekebben is viszi le. Emiatt éhségérzetünk nagyobbodik, és ezért több édességet eszünk. Ha pedig több édességet eszünk, ez a hirtelen energialöket túlterheli a szervezetet. A szervezet erre úgy reagál, hogy folyamatosan magas szinten tartja az inzulin szintet, ami azért nem jó, mert a sejtekben ellenállás alakul ki, azaz az inzulin nem tudja a sejteket megnyitni így nem tudja energiaként bevinni a cukrot. Ennek következtében a cukor zsírként rakódik le, ezért okoz elhízást. Ha szervezetünk még több ilyen löketet kap, következik az inzulin rezisztencia majd a diabétesz és utána az érszűkület.
- A feldolgozott ételek szinte egytől egyig tartalmaznak cukrot. Még a chips, a majonéz, a kenyér, az energiarúd és a saláta öntetek is! Ami azt jelenti, hogy mindenhonnan cukrot viszünk be a szervezetünkbe. Ráadásul a rossz fajtából, és még nem is mozgunk eleget! Ha új még neked ez az információ, akkor menj be egy boltba, és nézd meg a leírását a termékeknek. Vigyázat! Ami azt írja, hogy rizsszirupot, fruktózt, izóglükózt, stb. tartalmaz az átverés. 2 ok, amiért a legtöbb feldolgozott élelmiszerben van cukor: függőséget okoz, így több kell belőle nekünk, másrészt pedig a zsírt helyettesítik vele.
- Ha pedig napi 100g cukrot fogyasztunk, megjelenhet a csontritkulás és fogszuvasodás mivel a szervezet csak úgy tudja lebontani a cukrot, ha elvonja a kálciumot a csontokból. Ráadásul folyamatos gyulladás alatt tartja a szervezetet. Ezenfelül a daganatos betegedések és gombás fertőzések a cukorból táplálkoznak. (Például a candida fertőzés esetében is szigorú cukormentes diétát kell folytatni, hogy elmúljon a fertőzés). Elvonja a B1 vitamint is, ami idegrendszeri problémákat okoz. És emeli a vérnyomást is. És nem utolsó sorban elhízáshoz vezet!
HARMÓNIA- ez az egyik legnagyobb érték, amit fontosnak tartunk!
A harmónia az, amikor megszületik két véglet egyensúlya. A cukor esetében, mint minden más esetében a túlfogyasztás a probléma. Mint ahogy túl sok vizet sem érdemes fogyasztani, mert a túlzott vízfogyasztás pedig kimossa a szervezetünkből a vitaminokat. Mint említettük, a feldolgozott ételek háromnegyedébe nagyon sok cukrot raknak, ráadásul ezeknek az ételeknek a tápanyagtartalmuk is csekély. Mégis sok péksüteményt, kenyeret, cukros löttyöket, vajkrémeket, sajtkrémeket, cukros joghurtokat, stb eszünk. Ezzel a mértéktelenséggel kell végeznünk. Mi azt tanácsoljuk, hogy ha te mindennap feldolgozott élelmiszert eszel, egyél csak heti 3-szor. Ha napi 3 cukros kávét iszol, igyál helyette 2-t Inka Sweet Omega 4x-el vagy anélkül. Ha megkívánod az édeset, egyél gyümölcsöt, ha pedig sütit szeretnél enni bűntudat nélkül, akkor pedig csinálj gyümölcsalapú vagy Inkás sütit zabpehelylisztből vagy mandulalisztből. Instagram oldalunkon az “ajánljuk” highlight alatt megbízható forrásokat találtok étkezéssel kapcsolatban. Némelyik profilon ráadásul remek egészséges, tápanyagdús receptet is találtok.
Mindenki azzal tud segíteni, ami a tarsolyában van. A mi tarsolyunkban tanácsaink és saját tapasztalataink által szerzett tudás van. Mi nem akarjuk az embereket rávenni arra, hogy mértéktelenül fogyasszanak bármit, így arra sem, hogy csak édesítőszerrel fogyasszák ételeiket. Arra buzdítjuk az embereket, hogy tudatosak legyenek, és egészségük érdekében egyenek tápanyagdús ételeket. Ami azt jelenti, hogy kevesebb cukor és fehér liszt. Ha valaki úgy dönt, hogy használja az Inka Sweetet, mi csak ajánlani tudjuk., mert vagyunk egy páran, akik több mint 5 éve fogyasztjuk, és csak pozitív élettani változásokat tapasztaltunk. Semmilyen mellékhatása nincsen, Fodmap diétát követők is fogyaszthatják, nem emeli a vércukorszintet. Volt, akinek a bélrendszeri működése rendeződött, volt olyan, akinek megszűnt a refluxa. Ráadásul már csak azért is szeretjük, mert négyszer édesebb a cukornál, azaz negyedannyit kell belőle használni, mint a cukorból. Ami azt jelenti, hogy olyan kis mennyiséget viszünk be szervezetünkbe, hogy mondhatnánk azt is, hogy lepkefing. Emiatt is van az, hogy kalóriatartalma nagyon alacsony.
A hivatalos napi ajánlott stevia adag 4 mg/testtömeg-kilogramm, ami azt jelenti, hogy egy 60 kg-os ember esetében a napi adag: 240 mg. Ahhoz, hogy elérjük ezt a 240 mg napi adagot (ha nagyon édesszájú vagy) legalább 5 darab 2,5 dl-es bögre teát kéne innod Inkával, azaz 1,25 litert egy nap. Ennél több már nem is esne jól és az már nem is lenne mértékletesség 😊
Egyszóval, amit szeretnénk hangsúlyozni: Tartsuk a mértékletességet, legyünk harmóniában a testünkkel is!
Források:
https://nutritionfacts.org/video/sugar-industry-attempts-to-manipulate-the-science/
https://nutritionfacts.org/video/the-recommended-daily-added-sugar-intake/