Ezt a sütit még az anyósom és apósom és az ő kicsi fiuk is megdicsérte. Hát kell ennél több a boldogsághoz? 🙂
Ezt az édességet is csak a meglévő alapanyagokból dobtam össze, amikor már szinte semmi nem volt itthon, és muszáj voltam valami sütit tálalni.
Ez a sütemény is az olcsó, gyors, finom és egyszerű kategóriába tartozik.
Adag: 2-4 fő
Elkészítési idő: kb. 75 perc
Hozzávalók piskótához:
- 1 tojás
- 20 g Inka Sweet Stevia Omega 4x (4 evőkanál cukor kerülhet bele édesítő helyett)
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dkg gluténmentes liszt (normál liszttel is helyettesíthető)
- 3 evőkanál mák
- 1 dl víz
- 20 ml vanília kivonat
- 0.5 dl fehér rum
Hozzávalók krémhez:
- 200 g őrölt mák
- 2 evőkanál rizsdara (hagyományos búzadarával is helyettesíthető)
- 20 ml vanília kivonat
- 20 dkg eper lekvár (soknak tűnhet de szükség lesz rá)
- 0.5 dl fehér rum
Elkészítés:
Az elkészítést a krémmel kezdjük. A mákot keverjük össze a rizsdarával, a vanília kivonattal, majd adjuk hozzá a lekvárt is (kissé hígnak kell lennie) és lassú tűzön főzzük össze őket. Amikor már egy masszává összefőtt, keverjük hozzá a rumot és hagyjuk picit hűlni.
Eközben a piskótához verjük fel a tojás fehérjét pici sóval, majd egy másik tálba habosítsuk fel a tojás sárgáját az édesítővel vagy cukorral, keverjük hozzá a vanília kivonatot, a vizet és a rumot, majd kanalanként adjuk hozzá a lisztet, sütőport és a mákot.
Ezután előmelegített sütőben süssük készre. Picit több időt vesz igénybe, mint a normál piskóta, de pusztán pár perccel hosszabb a sütési ideje az átlagosnál. Tűpróbával ellenőrizzük mikor készül el.
Miután a piskóta megsült, még melegen kanalazzuk rá a mákos krémet, simítsuk el és együtt toljuk még be a sütőbe és körülbelül 10 percig süssük még alacsony lángon. Ezután hagyjuk a tepsibe kihűlni, s csak azután szeleteljük.