Leírás
A chia mag egy teljes értékű fehérjeforrás, kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonák. Kitűnő rostforrás, remek vastagbél tisztító, ugyanis ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből.
Miért egészséges a chia mag?
1. Immunerősítés
A benne található nagy mennyiségű antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően a chia mag felveszi a harcot a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásaival szemben, e módon hozzájárul a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok csökkenéséhez, erősíti az immunrendszer általános állóképességét és fokozza a fizikai teljesítményt.
Az immunrendszer könnyebben küzd meg a különböző vírusokkal, fertőzésekkel és krónikus betegségekkel, így a chia magot betegségek megelőzésére is fogyaszthatjuk.
2. Emésztéssegítő, béltisztító hatás
Magas rosttartalmának köszönhetően a chia mag saját tömegének másfél-kétszeresét tudja felszívni folyadék formájában, így kiváló emésztéssegítő és béltisztító hatással bír. A számok tekintetében a chia mag hozzávetőlegesen 30 tömegszázaléka rost, így 100 g chia magban körülbelül 30 g élelmi rost található, így a chia mag a legjobb természetes rostforrások közé sorolható.
3. Csontok és fogak
A benne található ásványi anyagoknak – kalcium, vas, foszfor, magnézium és réz – köszönhetően a chia mag hozzájárul az erős csontok és fogak kialakulásához és megtartásához, az időskori csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez, valamint az izmok és az idegek egészséges működéséhez.
4. Szívegészség
A chia mag jótékony hatást gyakorol a szív egészségére is – a vér triglicerid- és LDL-szintjének csökkentésével, valamint a HDL-szint növelésével segít a vérnyomás normál szintjének megőrzésében.
5. Túlsúly
Emésztéssegítő hatásával hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez, jó vízmegkötő képessége jóvoltából továbbá a chia mag könnyen eltelíti a gyomrot, így fogyasztása után hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és a kalóriafogyasztás csökkentésében, így kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek.
6. Diabétesz
A szervezet inzulinrezisztenciájának csökkentésével a chia mag segítséget jelent az inzulinszint beállításában. Magas rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést – a chia mag tehát fontos szerepet foglalhat el a 2-es típusú cukorbetegek étrendjében.